21 Ağustos 2008 Perşembe

TERÖR DALGASI (MI?)

Türkiye’miz ve bölgemiz kritik bir virajdan geçiyor.

30 temmuz tarihinden bugüne bakıldığında iki önemli tespitte bulunabiliriz.

1) Terör saldırılarındaki artış
2) Türkiye’nin çevre bölgelerinde artan gerilim. Gürcistan bağlamında ABD ve Rusya arasında beklenen çatlağın ortaya çıkmasıdır.

Türkiye’miz Güngören’de 17 vatandaşımızın canına malolan saldırıdan bugüne kadar saldırılar artış göstermektedir.

Öyle ki bu saldırılar İstanbul’un orta yerinde 1. Ordu Komutanlığını hedef alacak ve havan kullanacak kadar gözü kara bir hal almış durumdadır.

Bununla birlikte terör eylemlerinin şehir merkezlerine ve Türkiye’nin, BTC hattı ve Mersin gibi stratejik noktalarını hedef almaya başladığı da gözlerden kaçmamaktadır.

Erzincan ve çevresinde terör saldırılarının yükselmesinin terör örgütünün olağan saldırılarından saymak mümkün değildir.

Bu noktada PKK’nın BTC projesi gündeme geldiğinde, hattın Türkiye güzergahlarında eylemlerini artırmasını hatırlamakta fayda vardır.

Erzincan ve Mersin hattında son günlerde meydan gelen ve belirli bir stratejinin izlendiği şüphesi uyandıran terör saldırıları, Nabucco projesi ile Türkiye’nin güvenilir ve güvenli ülke görünümü bozularak enerji köprüsü olma özelliğine ket vurulmak mı isteniyor sorusunu akla getirmektedir.

Bununla birlikte İstanbul, İzmir, Mersin gibi kentlerde meydana gelen bombalı saldırılar, bu kentlerimizde toplumsal fay hatlarını harekete geçirmeye dönük bilinçli eylemler olarak da görmek gerekmektedir.

AK Parti’nin Güneydoğu bölgesinde yerel seçimler sürecinde önemli başarılar elde edeceğine dönük sinyaller alınmaktadır. AK Parti’nin Güneydoğu özelinde tek seçenek olması kimi çevrelerin ortak hareket etmesi sonucunu doğurmuş olabilir.

AK Parti’nin söz konusu özelliğini hem zayıflatma hem de toplumsal gerilimi yükselterek, “DTP Aleyhine Açılan Kapatma Davasının Sonucuna” göre yerel seçimleri Kürt Sorunu ile ilgili bir “referanduma” dönüştürerek, bölgesel gerilimi artırma çabası olarak da okunabilir.

Bu noktada terör başı Abdullah Öcalan’ın söylediği ileri sürülen “Ergenekon Davasında Kürtler Taraf Olmasın” sözü dikkat çekmektedir.

Nabucco’nun aktif ve tam kapasite olarak çalışması için İran doğalgazının da hatta eklenmesi uzmanlarca zorunlu kabul edilmektedir.

Bununla birlikte Türkiye ile Ermenistan arasındaki yumuşama sinyalleri de Orta Asya enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden taşınması için önemli bir olanak meydana getirmektedir.
Türkiye’nin aktif diplomasi girişimleri ile oluşturduğu bu alternatifi güzergahlar, Rusya’nın Avrupa üstündeki “enerji politikası”na önemli bir darbe olabilecektir.

Tabii bunun için Türkiye’nin içeride istikrarlı bir görünüm çizmesi şart gözükmektedir. Türkiye’nin bölgemizde artan etkinliği ile beraber, tükenme noktasına geldiği düşünülen terör örgütünün saldırılarına hem kırsal hem de kentte hız vermesi düşündürücüdür.

Terör saldırılarının hedef gözeterek meydana gelmesi ve bir artış trendi içinde olması, aklımıza en kötü ihtimal olan “terörle yıldırma” taktiğini getirmektedir. Özellikle son terör saldırılarının ikisinin canlı bomba olduğu belirtilen kişilerin araçlarını havaya uçurarak gerçekleştirmeleri, birbirinden kötü olasılıkları (Iraklaşma – Lübnanlaşma) da düşündürmektedir.

Açıktır ki, Mersin’de Erzincan’da, Yüksekova’da, İstanbul’da, İzmir’de hem askeri hem de emniyet kuvvetlerine dönük terör eylemleri ile “Terör Dalgası”nın Türkiye’yi vurması; Türkiye istikrarsızlaştırılmak mı isteniyor sorusuna sebep olmaktadır.

Bu terör dalgasının, Türkiye’yi güvenlik algılamalarının, sivil siyasetin önüne çıktığı 1991-1999 arasındaki döneme geri döndürerek, sivil siyasetin alanının daraltılıcı bir etki yapmasını amaçladığı da düşünülebilir.

Türkiye’deki tüm kesimlerin mutabık olacağına inandığım şekilde hiç kimse Türkiye’nin dünyaya gözlerini kapadığı ve neredeyse demokrasinin sözde kaldığı o dönemlere geri dönmek isteyeceğini düşünüyoruz.

Bu çerçevede AK Parti hükümetine acil olarak mevcut terör dalgasını görerek, gerekli siyasal, sosyal ve tabii ki güvenlik tedbirlerini almaya gerekirse bir acil eylem planı oluşturarak, Türkiye’yi istikrarsızlaştırmayı ve artan etkinliğine son vermeye dönük girişimleri, akamete uğratma yönünde çalışmalara başlamaya çağırıyor ve tedbir alması gereğini vurguluyoruz.

Söz konusu terör eylemleri karşısında sivil siyasetin inisiyatifi elinde tuttuğunu göstermesi gerektiğine inanıyoruz.

30 Temmuz sonrası AK Parti’nin sinir uçlarının ve reflekslerinin daha hassas olması gereken bir dönemden geçiyoruz. AK Parti’nin insan kaynağını en verimli şekilde kullanacağını ummaktayız.

AK Parti en üst kademeden başlayarak bu gelişmelere set çekecek ve Yasin Aktay’ın ifade ettiği gibi “Adalet” olgusunu öne çıkartacak adımlar atmak durumundadır.

Türkiye’yi içe kapatma çabasının bir aracı olduğu görülen terör dalgasına en iyi cevap, AK Parti’nin demokrasi, adalet ve refah üçgeninde atacağı adımlar olacaktır.


Sernur Yassıkaya
Dış Politika Uzmanı
21.08.2008

Hiç yorum yok: